x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Yukarı
FL Studio, Öğrenmek kolay mı?
20.12.2022

FL Studio, Öğrenmek kolay mı?

Yıllar boyunca birden fazla DAW kullandım (Cubase, Nuendo, Reaper, Studio One, Cakewalk ve ayrıca FL Studio) ve gerçekten ne kadar iyi olduğunun yanı sıra, birini veya diğerini seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bir şey varsa, sezgisel olup olmadığı vb. öğrenmenin ne kadar zor olduğudur.

Bu nedenle, bu makalede, size FL Studio'yu kullanma deneyimimizi, artılarını ve eksilerini, iş akışının nasıl olduğunu ve genel olarak öğrenmenin yanı sıra gerçekten üretme yeteneğine sahip olmanın kolay olup olmadığını anlatmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.



FL Studio, Öğrenmek kolay mı?

FL Studio, şarkının farklı düzenlemelerini ve yapılarını oluşturmak için çalma listesinde herhangi bir yere sürüklenip bırakılabilen kalıplarla çalıştığı için müzik prodüksiyonu için en basit iş akışlarından birini sunar.

Bu, ilk başta kafa karıştırıcı olabilir, farklı kalıpları nasıl oluşturacağınızı anladığınızda (kalıp oluşturmanın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla ayrıntıya biraz sonra gireceğiz), sadece sürükleyip bırakarak her zaman bir şarkı oluşturabileceğiniz anlamına gelir. 





FL Studio'nun diğer birçok DAW'dan farklı olduğunu belirtmekte fayda var çünkü esas olarak elektronik müzik, Hip Hop, genel olarak vuruşlar vb. çok kanallı kayıt ve canlı kaydedilmiş enstrümanları karıştırmak için tasarlanmamıştır ve bu, örneğin yalnızca sanal enstrümanlar kullanarak vuruşlar oluşturmak istiyorsanız, FL Studio'nun bunu yapmak için çok güçlü bir araç olduğu anlamına gelir. Ayrıca tüm süreci son derece kolaylaştırır.

Öte yandan, örneğin bir Rock grubunu kaydetmek, mikslemek ve ustalaşmak için bir DAW arıyorsanız, bunu yapabilmenize rağmen, FL Studio tüm süreci diğer DAW'lardan biraz daha karmaşık hale getirir.



FL Studio'da şarkı veya aranjman oluşturmanın nasıl olduğuna bir göz atalım:


Düzenleme Oluşturma
Aranjman temel olarak oluşturduğunuz kalıpları ve bunları çalma listesi boyunca nasıl düzenlediğinizden oluşur (önceki resme bakın) ve tüm bu sürecin en önemli kısımları Kanal Rafında ve Piyano Rulosunda gerçekleşir.

Oluşturduğunuz yeni kalıplar çalma listesinin solunda saklanacak ve onları olmasını istediğiniz yere sürükleyebilir veya seçip çalma listesinde herhangi bir yere tıklayarak oraya yapıştırabilirsiniz.



Kanal Rafı (Enstrümanları eklediğiniz yer)
Kanal Rafı, örneğin bir 808, bir synth, Piyano Eklentisi vb. .






Kalıplar, tek bir enstrümandan/sesinden veya birden fazlasından oluşabilir, örneğin, davulları programlarken kick, trampet ve tomları aynı kalıpta kullanmaya karar verebilirsiniz veya her biri için tek bir kalıp kullanabilirsiniz, o kadar. size ve yaptığınız şarkıya

İstediğiniz kadar enstrüman veya en azından FL Studio'nun izin verdiği, şu anda 125 olan parça kadar ekleyebilirsiniz.

FL Studio ile ilgili kafa karıştırıcı olan şey, Kanal Rafında, bu enstrümanın veya eklentinin yönlendirildiği Mikser izini atamanız gereken yerdir. Örneğin, mikserdeki 1. kanala davulları tekmeleyin, ikinciye trampet yapın, vb.

Bu, çalma listesinde istediğiniz herhangi bir yere (gerçekten, herhangi bir yere) bir kalıbı sürükleyip bırakabileceğiniz anlamına gelir ve bu, Kanal Rafında atanmış olduğu mikser kanalı aracılığıyla oynatılmaya devam edecektir (Bu, FL'nin olduğu alanlardan biridir). Studio diğer DAW'lardan çok farklıdır).

Kanal Rafında genellikle vurmalı desenler yaratırsınız. Melodiler yaratabilmek istiyorsanız, Piyano Rulosunu açmanız gerekir.


Piyano Rulosu (Notalar, armoniler vb. MIDI verilerini eklediğiniz yer)
Piyano Rulosu, her enstrüman için MIDI verilerini girdiğiniz yerdir, notalar eklemenize, akorlar, armoniler vb. oluşturmanıza ve bunları çeşitli enstrümanlar (Synth'ler, Piyanolar, Gitarlar, Bass, vb.)





İşleri kolaylaştırmak için, oldukça karmaşık ve sıkıcı olabileceğinden, bu notları manuel olarak girmek yerine bir MIDI klavye kullanarak girebilirsiniz.

Bununla birlikte, açılır menüyü tıklayabilir ve halihazırda girdiğiniz notalarla ne yapacağınıza dair birçok seçeneğe sahip olursunuz, örneğin notaları otomatik olarak arpejlemek (notaları ekler), rastgele hale getirmek, eklemlemek ve hatta farklı akorlar seçmek gibi. majör, minör, majör 7'li vb. olarak piyano roll'unda sizin için akorları otomatik olarak oluşturacaktır.



Oynatma Listesi (kalıpları yerleştirdiğiniz yer)
Çalma Listesi, tüm FL Studio'da kullanılabilecek açık ara en basit bölümdür, çünkü şarkının yapısını oluşturmak için yeni oluşturulan kalıpları almanız ve onları istediğiniz yere sürüklemeniz yeterlidir.


Daha sonra otomasyon klipleri ekleyebilir ve her türlü şeyi yapabilirsiniz, ancak oynatma listesinin kullanımı oldukça basit ve sezgiseldir.




Mikser (ve kanal ataması)




Her parçanın sesini kontrol edebileceğiniz, efektler ekleyebileceğiniz ve temel olarak şarkıyı miksleyebileceğiniz FL Studio'daki mikser, diğer DAW'ların çoğuna benzer şekilde çalışır, ancak bazı farklılıklar vardır, örneğin:

Çoğu DAW'da, ekleme ve gönderme bölümleri her bir parçanın üstünde bulunurken, FL Studio'da bir parça seçmeniz ve ardından efektleri eklemek için mikserin sağ tarafına gitmeniz gerekir.
Ses kısıcısı, kaydırma düğmesi vb.
Kanal yönlendirme, özellikle diğer DAW'lara alışkınsanız, ilk başta biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Yeni kullanıcılar için, FL Studio'daki mikseri öğrenmenin diğer DAW'lardan daha zor olmadığını ve herhangi bir ayarlanabilir parametreye sağ tıklayıp bu parametreyi etkilemek için çeşitli seçenekler içeren bir açılır menü alma yeteneğine sahip olduğunu düşünüyorum. kesinlikle sezgisel ve kullanımı kolaydır.




Ses Kaydetme
FL Studio gerçekten çoklu kanalları veya diğer bir deyişle tüm grupları kaydetmek için tasarlanmadığından, kayıt sürecini diğer kayıt yazılımlarından biraz daha zorlaştırır.

Nasıl çalıştığını görmek istiyorsanız kontrol edebileceğiniz FL Studio'da Vokallerin nasıl kaydedileceğine dair eksiksiz bir kılavuzum var, ancak bu kesinlikle yapılabilir, diğer DAW'larda olduğu kadar basit değil.

Yani, ses kaydı tarafında, FL Studio en basit yazılım değildir.

Her şeyin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için tüm bu bilgileri bir artılar ve eksiler listesinde hızlıca özetleyelim.



Artıları
Kalıpların kullanılması nedeniyle iş akışının anlaşılması çok kolaydır.
Bir şeyleri tanımayı kolaylaştıran çok "görsel" bir DAW.
Herhangi bir parametreye sağ tıklamak, onunla bir şeyler yapmanızı sağlar (esas olarak otomasyon oluşturur).
Dahil edilen eklentiler genellikle yeni başlayanların anlayabileceği kadar basittir.
Muhtemelen piyasadaki en Güçlü Piyano Roll'u.
Eksileri

Ses kaydı biraz daha karmaşık olabilir.

"Kanal Rafındaki" her kanal, farklı bir DAW'dan geliyorsanız kafa karıştırıcı olabilecek kendi özel mikser yoluna yönlendirilir.



Sonuç: FL Studio'yu öğrenmek kolay mı?

Yeni başlayanları tamamlamak için FL Studio'yu tavsiye etme eğilimindeyim çünkü öğrenmesi Cubase veya Studio One gibi bir şeyden çok daha basit, ayrıca beste ve müzik prodüksiyonu düşünülerek tasarlandı, oysa diğer DAW'lerin çoğu doğrudan miksaj ve mastering için daha uygun.


İyi olan şey, FL Studio'nun tüm bunları hala inanılmaz derecede iyi yapabilmesidir, ancak şarkı oluşturmayı kolaylaştırır (çok fazla ses parçası kaydetmiyorsanız, o zaman başka bir DAW ile gitmek daha iyi olabilir).

Sonuç olarak, FL Studio'nun öğrenilmesi diğer DAW'lerin çoğundan daha kolaydır ve yeni başlayanlar için çok daha uygundur.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.