x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Yukarı
Mikrofon Preamp'ına ihtiyacınız var mı? Yoksa Ses Kartı yeterli mi?
22.04.2024

Mikrofon Preamp'ına ihtiyacınız var mı? Yoksa Ses Kartı yeterli mi?

Mikrofon Preamp'ına mı ihtiyacınız var?


Bir ön amplifikatör, düşük seviyeli sinyalleri, kayıt ekipmanının standart çalışma seviyesi olan "hat seviyesine" yükseltmek için tasarlanmıştır. Mikrofon sinyalleri bu seviyenin altında olduğundan, bunu kayıt için uygun bir noktaya, genellikle 30-60dB veya daha fazlasına çıkarmak için ön amplifikatörlere ihtiyaç vardır.

Lütfen Ses Kartlarının yerleşik ön amplifikatörlerle birlikte geldiğini ve çoğu kullanıcı için fazlasıyla yeterli olacağından genellikle ek bir harici ön amplifikatör satın almaya değmeyeceğini unutmayın.

Mikrofon ön amplifikatörünün ne olduğuna ve nasıl çalıştığına hızlıca bir göz atalım:


Mikrofon ön amplifikatörü nedir?

Bir ön amplifikatör ya bir cihazın içindeki devredir (Mikrofon/Ses Arayüzü) ya da içinde aynı devreye sahip özel bir harici cihaz da olabilir.

Bir ön amplifikatörün amacı, mikrofondan gelen sinyalin seviyesini arttırmaktır, çünkü bunlar genellikle yeterli kalitede bir kayıt cihazına iletilemeyecek kadar zayıftır.

Bu kayıt cihazlarının ihtiyaç duyduğu sinyal seviyesine hat seviyesi denir.

Yani, bir preamp'ın aynı zamanda kararlı kazanç sağlayarak ve sinyale zararlı olabilecek gürültüyü azaltarak mikrofon sinyal seviyesini hat seviyesine çıkardığını söyleyebilirsiniz.

Mikrofon ön amplifikatörü yalnızca mikrofon sinyali için kazanç sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yoğunlaştırıcı mikrofonlara 48v fantom gücü de besleyebilir.

Temel olarak, kondansatör mikrofonların çalışması için güce ihtiyaç vardır, fantom güç olarak da bilinir ve preamp'lar bunu XLR kabloları üzerinden sağlayabilir.



Harici Preamp'lar ve Ses Arayüzü preamp'ları

Temelde her ikisi de tamamen aynı şeyi yapar; yani sinyal seviyesini hat seviyesine çıkarmak.

Çoğu ses arabiriminde bulunan ön amplifikatörler, özellikle profesyonel olarak müzik kaydetmiyorsanız, durumların %99'u için yeterli olsa da, özel harici ön amplifikatörlere sahip olmanın bazı avantajları vardır:



Özel bir harici ön amplifikatörün faydaları

Özel bir ön amplifikatör almanın pek çok faydası olsa da, çoğu insanın ses kalitesindeki farkı anlayamayacağını ve oldukça pahalı olabileceğinden, gerçekten ihtiyacınız olmadığı sürece almanızı tavsiye etmeyiz.



İşte Harici Preamp'ın Artıları;

Arttırılmış Kazanç: Bir ön amplifikatörün görevi, sinyal seviyesini hat seviyesine yükseltmektir ve Shure SM7B gibi bazı mikrofonların düzgün çalışması için çok fazla kazanç gerekir ve çoğu bütçeye uygun ses arabirimi bunu kaldıramaz.

Geliştirilmiş ses kalitesi: Ses kalitesindeki iyileşme daha düşük seviyelerde o kadar belirgin olmayabilir, ancak kazancın arttırılması gözle görülür bir fark sağlayacaktır. Bunun nedeni, harici/özel ön amplifikatörlerin devrelerinin çok daha karmaşık olması ve daha iyi boşluk payı, daha az gürültü vb. sağlamasıdır.
Daha düşük gürültü: Uygun fiyatlı Ses Arayüzlerinde bile çoğu preamp aslında gerçekten sessizdir. Ancak sessiz bir sinyali kaydetmek için düşük çıkışlı bir mikrofon kullanmak, iyi bir ön amplifikatör ile hafifletilebilecek gürültüye neden olabilir.

Ses renklendirme: Çoğu Ses Arayüzündeki ön amplifikatörler çok temiz ve net ses çıkarır ve sıcak sesiyle bilinen harici bir tüp ön amplifikatörü almak, farklı bir ses elde etmenize yardımcı olabilir.
Ekstra Mikrofon Girişleri: Mikrofonunuzu harici bir ön amplifikatörle kullanmak, onu Ses Arayüzünün hat girişlerine bağlamanıza olanak tanıyarak aslında size daha fazla mikrofon girişi sağlar.

Not: Bir uçta XLR kablosunu (veya kurulumunuz buna izin veriyorsa her ikisini de) ve diğer uçta TRS kablosunu kullanın; bunlar dengeli kablolardır (Stereo).

Çoğu Ses Arayüzüne kıyasla harici ön amplifikatörlerin sunduğu bazı özellikler, Faz Ters ve Düşük kesme filtresidir (Yüksek Geçiş).



Ses Arayüzünde Preamp'lar






Çoğu Ses Arayüzü, ucuz olanlar bile, ön tarafta XLR girişlerinin yanı sıra arka tarafta Line-in ve Enstrüman girişleri gibi diğer girişlere sahiptir ve Mikrofon ve enstrüman girişlerinde ön amplifikatörler bulunurken line-in girişleri yapma.

Çoğu ses arabiriminde bulunan preamplar, mümkün olduğunca nötr ses verecek şekilde tasarlanmıştır, çünkü genellikle mümkün olan en doğru kaydı elde etmek için sesi renklendirmelerini istemezsiniz.

Farklı girişlere ve preamp içerip içermediklerine hızlıca bir göz atalım:

Mikrofon girişleri
Genellikle ses arabiriminin ön tarafında, mikrofon girişleri kombi XLR/TRS formatında gelir ve kendisine bağlı mikrofonların Kazanımını ayarlamanıza yardımcı olacak bir ön amplifikatöre ve bir Kazanç Düğmesine sahiptir.

Not: Bu girişlere genellikle herhangi bir dengeli kabloyu (XLR/TRS) veya dengesiz kabloyu (TS) bağlayabilirsiniz.

Hat Giriş Girişleri
Line-in girişleri zaten line seviyesinde olduğundan ön amplifikatör gerektirmez.

Harici bir preamp, kompresör, EQ vb. gibi enstrüman olmayan bir donanım parçasını veya Klavyeler ve synth'ler gibi hat çıkış seviyesine sahip enstrümanları bağlamak için kullanılırlar.

Enstrüman Girişi
Enstrüman girişi en değişken sinyale sahiptir ve hat seviyesine yükseltilmek için bir ön amplifikatör gerektirir ve burada elektro Gitarlar ve Baslar gibi enstrümanları bağlayabilirsiniz.



Özel bir preamp almalı mısınız?

Çoğu zaman cevap hayır olacaktır.

Bunun nedeni, çoğu ses arabiriminde yerleşik olarak gelen preamp'ların kesinlikle harika ses çıkarmasıdır.

Kullanıcıların %99'u için bir ses arayüzü fazlasıyla yeterli.

Özel preamp'ların yeri var, ancak dürüst olmak gerekirse bunların çoğunlukla üst düzey stüdyolara ait olduğuna inanıyorum, özellikle de en uygun fiyatlı olanlar 300 dolardan başlıyor.

Hala bir tane satın almayı düşünüyorsanız, alabileceğiniz farklı preamp türleri şunlardır:



Farklı mikrofon preamp türleri




Piyasada çok sayıda farklı türde preamp bulunmaktadır ve bunların her biri belirli ihtiyaçları karşılayacak ve sesi renklendirme gibi belirli özelliklere sahip olacaktır.

Renk katanlar genel olarak şunlardır: Tüp ve bazı Katı Hal Preamp'ları.

“Şeffaf” kategorisine girenler ise şunlardır: Dijital ve bazı Katı Hal Preampları.

Not: Hiçbir preamp türü diğerinden daha iyi değildir çünkü her şey sizin tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır.



Tüp Preampları

Bu preamp'lar Kazanç oluşturmak için Valfler veya Vakum tüpleri kullanır ve bunlar sesi önemli ölçüde renklendirir ve genellikle sesin "daha sıcak" olmasını sağlar.

Tüp Preamp'ların özellikle orta frekanslara sıcaklık kattığı, aynı zamanda baslara gövde ve yüksek frekanslara ferahlık kattığı bilinmektedir.

Sinyal ne kadar yüksek olursa ses o kadar sıcak olur.

Ek olarak, tüplü preamplar da sesi doğal olarak sıkıştırma eğilimindedir.



Katı Hal Preampları

Transistörler daha az ısıyla kazanç yaratma konusunda harikadır; bu, kazanç arttıkça maksimum seviyeye ulaşana kadar çok düşük distorsiyonu koruyabilecekleri anlamına gelir; bu noktada kırpılırlar.

Bu noktaya kadar genellikle çok temiz ses çıkarırlar.



Dijital Preamplar

Dijital preamp'lar analog sinyali alır ve dijital sinyale dönüştürür, sinyal DAW'a gönderilmeden önce işleme kendi sonik lezzetini ekler.

Bu ön amplifikatörler kullanışlıdır çünkü Ses Arayüzünün daha düşük olma eğiliminde olan yerleşik ses dönüşümünü atlamanıza izin verirler (her ne kadar çoğu durumda kesinlikle bir sorun olmasa da).

Teknik olarak bunlara Ses Arayüzleri adını verebilirsiniz, çünkü bunlar sinyali güçlendirir ve aynı zamanda onu dijital formata dönüştürerek bilgisayarınızın kaydedebilmesini sağlar. AMA onların asıl odak noktası preamp!

Bunların hepsi Mikrofona özgü preamp'lardır, ancak Bas Gitar, Elektro Gitar vb. gibi belirli bir enstrümanın tonunu optimize etmek için tasarlanmış Enstrümana özel preamp'lar da mevcuttur.



Mikrofon Preamp'larının maliyeti ne kadardır?

Preamp'ların çok geniş bir fiyat aralığı vardır ancak hepsinin ortak bir teması vardır; aslında hiçbiri ucuz değil.

Size iyi bir performans sunabilecek bir ürün istiyorsanız, en azından 300 dolarlık bir ürüne bakıyorsunuz demektir ve bunlar kolayca 2500 dolar seviyesine ulaşabilir.

Bazı iyi ve uygun fiyatlı seçenekler, 2 kanallı bir Tüp preampı olan ART Pro MPA II olabilir.

Diğer bir ucuz seçenek ise yine 2 kanallı bir Tüp Preampı olan ART TPS II'dir.

Ancak paranın satın alabileceği en iyi özel preampları istiyorsanız, o zaman 3000 $'a yakın bir para ödemeye hazır olun.


Mikrofon ön amplifikatöründen kimler yararlanabilir?

Burada tamamen dürüst olmam gerekirse, özellikle uygun fiyatlı bir ev stüdyosu kuruyorsanız, bir mikrofon ön amplifikatörü almanızın tek nedeni, Ses Arayüzünüzün muhtemelen kaldıramayacağı gerçekten düşük çıkışlı bir mikrofona sahip olmanızdır.

Ancak bu durumda ses arayüzünü iade edip daha fazla kazanç sunan bir tane almayı düşünmelisiniz.

Heil PR40 ve Shure SM7B gibi mikrofonların düzgün çalışması için çok fazla kazanç gerekir ve burada özel bir preamp almak mantıklı olabilir.

Şimdi, zaten bir ön amplifikatör satın aldıysanız, düzgün bir şekilde kayıt yapmak için onu bir Ses Arayüzüne nasıl düzgün bir şekilde bağlayacağınızı bilmelisiniz:



Preamp'ı Ses Arayüzüne Nasıl Bağlarım?






Harici bir ön amplifikatör kullanırken, bu sinyali Ses Arayüzünüzün ön amplifikatörüne göndermek istemezsiniz çünkü bu, ilk etapta özel bir ön amplifikatör kullanma amacını ortadan kaldırır.



Peki bunun yerine ne yapmalısınız?…

Mikrofonu harici Preamp üzerindeki XLR Girişine bağlayın.
Preamp'ın çıkışına bir XLR veya TRS kablosu bağlayın.
Aynı kablonun Arayüzdeki Hat girişlerine (genellikle arka tarafta) bağlanması gerekir.
Bunu yapacaksanız Dengeli ve Dengesiz kablolar hakkındaki bu yazıyı okuyun, çünkü bir ön amplifikatörü ses arayüzüne bağlamak için her zaman dengeli olanları kullanmanız gerekir.



Mikrofon Preampı ve Ses Arayüzü

Yazının tamamını okuduysanız muhtemelen bu sorunun cevabını biliyorsunuzdur, ancak bu soruyu birçok kez aldığımız için onu da eklemeye karar verdik;

Bir ön amplifikatör, bir mikrofonun sinyalini kayıt için yararlı olan bir seviyeye, diğer bir deyişle "hat seviyesi" olarak artırmak için tasarlanmıştır.

Bir Ses Arayüzünde ayrıca genellikle daha düşük kalitede ön amplifikatörler bulunur, ancak aynı zamanda analog sinyali DAW'nıza kaydedilecek dijital sinyale dönüştürür.

Bir ön yükselticiyi kullanmak için, en azından vakaların büyük çoğunluğunda, onu bağlamak için bir ses arabirimine ihtiyacınız olacak ve dürüst olmak gerekirse, çoğu modern ses arabiriminde zaten yerleşik olarak gelen ön yükselteçlerin çoğu harika ses çıkarıyor.

Çoğu ses arabiriminin düşük çıkış seviyesini kaldıramadığı Shure SM7B gibi bir şeye sahip olmadığınız sürece, en azından evden müzik kaydeden insanların büyük çoğunluğu için harici bir ön amplifikatör almanızı tavsiye etmeyiz.




T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.