x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Yukarı
Mikser ve DI Box; Hangisini almalısınız?
07.09.2022

Mikser ve DI Box; Hangisini almalısınız?

Mikser veya DI Box; Hangisini almalısınız?

Bir mikser ve bir DI kutusu arasındaki farkların ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Bu yazıda, bu soruyu elimizden geldiğince cevaplamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız, ayrıca nasıl çalıştıkları ve ihtiyaçlarınıza göre hangisini seçmeniz gerektiği konusunda ayrıntılara gireceğiz.




Mikser ve DI Box Farkları

Bir mikser, gelen sinyalleri bir arada karıştırmak için tasarlanmıştır ve kartın kendisinde iyi bir ses miksajı oluşturmak için EQ, sıkıştırma vb. kullanarak sesi şekillendirmenize olanak tanır.

Bir DI kutusu, yüksek empedanslı bir sinyali, bir mikrofon presinin başa çıkabileceği düşük empedanslı bir sinyale dönüştürür ve aynı zamanda, gitarı ona takmak ve sinyalin hem amplifikatöre hem de preamp'a gitmesini sağlamak için paralel girişlere sahiptir.

Esasen, stüdyoda veya canlı müzik kaydetmek veya canlı müziği mikslemek için bir mikser ve elektro gitarınızı bir amfiye veya kayıt için bir ön amfi/ses arayüzüne bağlamak için bir DI kutusu kullanırsınız.

Soundcraft UI-12 gibi bazı mikserlerde DI girişleri ve hatta canlı gösterilerde yanınıza bir amfi almanıza gerek kalmadan kullanabileceğiniz dahili amfi simülasyonu bulunur.

Şimdi, hem mikserler hem de DI kutuları hakkında faydalı bulabileceğiniz birçok ek bilgi bulunduğundan, ayrıntılara girelim.




Mikser nedir ve ne işe yarar?









Mixing Board, Mixing Console veya Sound Board olarak da bilinen mikser, canlı şovlardan stüdyo kayıtlarına kadar kullanılabilen çok yönlü bir bileşendir.

Bir mikser, özünde, ses sinyallerini alır ve bunları bir veya daha fazla Çıkış kanalına göndererek uyumlu bir miksaj oluşturur.

Ses, ses seviyesini ayarlayabileceğiniz, EQ uygulayabileceğiniz, farklı efektler ekleyebileceğiniz ve grup üyeleri için bir monitör beslemesi oluşturabileceğiniz farklı giriş kanallarından gelir ve ardından bu karışımın tamamı hoparlörlere veya bazı durumlarda PC'ye gönderilir.

Not: Mikserler aynı zamanda ses arayüzleri gibi ön amfiler, enstrüman ve hat seviyesi girişleri ile birlikte gelir.

Kanal şeridi (Kanal başına kontrol grubu)
İlk başta bir Mikser göz korkutucu ve kafa karıştırıcı görünebilir çünkü çok sayıda düğme ve fader'a sahiptir.

Ancak iyi haber şu ki, bu kontroller anlaşılması oldukça kolay basit gruplara ayrılmıştır;

Her kanalın, Gain, Compression, EQ, AUX Sends, Volume Faders vb. gibi kanal şeridi adı verilen eksiksiz bir kontrol seti vardır.

Bir kanalın kontrollerinin ne işe yaradığını biliyorsanız, o zaman diğer tüm kanalların kontrollerinin nasıl çalıştığını bilirsiniz ve bu nedenle bir kanal şeridini kullanmayı öğrenmek, tüm panonun nasıl çalıştığını öğrenmeye eşittir.




Farklı Mikser Çeşitleri

Farklı mikser çeşitleri; Analog, Dijital ve Powered ve bunlar bir ses arabirimi ile veya olmadan gelebilir.

Yerleşik bir ses arabirimi yoksa, bu, harici bir ses arabirimine bağlanmaları gerekeceğinden, en azından kendi başlarına değil, ses kaydetmek için kullanılamayacakları anlamına gelir.

Öte yandan, yerleşik bir ses arabirimine sahip mikserler bir PC'ye bağlanabilir ve sahip oldukları tüm parçaları veya sahip oldukları ses arabiriminin türüne bağlı olarak yalnızca stereo çıkışını kaydetmenize olanak tanır.





Yerleşik USB Ses Arayüzlü Mikserler

Yerleşik bir ses arabirimine sahip olmak, ayrı bir ses arabirimine ihtiyaç duymadan bir mikser kullanarak doğrudan PC'nizdeki kayıt yazılımına/DAW'a kayıt yapabileceğiniz anlamına gelir.

Önemli Not: Mikserin yerleşik bir ses arabirimine sahip olması, her girişi DAW'da ayrı bir parçaya kaydedebileceği anlamına gelmez;

200 $ aralığındaki en uygun fiyatlı mikserler, yalnızca stereoyu PC'ye kaydetmenize izin verir.

Bu, miksere gelen tüm parçaların daha sonra kaydedilecek olan tek bir stereo dosyada toplanacağı/karıştırılacağı ve bu durumda PC'ye ulaştıklarında ayrı parçalar üzerinde herhangi bir kontrolünüz olmayacağı anlamına gelir.

Öte yandan, Multitrack kayıt yapabilen Mikserler, her bir girişi ayrı bir track'e kayıt yazılımına kaydetmenize izin verecektir.




USB Ses Arayüzü olmayan Mikserler

Bunlar piyasadaki en uygun fiyatlı mikserlerdir, ancak doğrudan bir PC'ye, pendrive'a veya SD karta kayıt yapamadıkları için esas olarak canlı performanslar düşünülerek tasarlanmıştır.

Şimdi, diyelim ki evinizde normal bir mikseriniz var, birinin çoklu kanal özelliği yok ve ondan bilgisayarınıza sekiz kanal kaydetmek istiyorsunuz;

Bu sadece mikser değil, mikserden gelen sekiz parçayı kaydetmek için yeterli girişe sahip bir Ses Arayüzü gerektirir.

Bunu kesinlikle yapabilirken, Mikserden Arayüze giden sekiz kabloya ihtiyacınız olacak, bu sadece bir güçlük ve tavsiye etmeyeceğimiz bir şey.

Bu nedenle, yerleşik Ses Arabirimi olan bir mikser almak, daha pahalı olsa da, kaç girişe ihtiyacınız olduğunu biliyorsanız harika bir yatırım olabilir.




Bir Mikserin Çoklu Parçaları kaydedip kaydedemeyeceğini nasıl anlarsınız?

Bazı mikserler, Soundcraft Signature MTK 12 gibi çok parçalı parçaları işleyebilecek şekilde zaten etiketlenmiştir ve bunu söylemenin gerçekten kolay bir yolu.

Ancak çoğu durumda, mikserin “USB Bağlantısı” veya “Ses Arayüzü” tanımına bakmanız gerekecek;

14-in/2-out diyorsa, bu, bu 14 girişi alacağı, ancak bunları yalnızca bir stereo dosyaya toplayacağı anlamına gelir.

14-in/12-out veya 14-in/14-out diyorsa, bu girişleri ayrı ayrı kaydedebildiği anlamına gelir.

Referans olarak, 300 doların altındaki mikserler genellikle çok kanallı kayıt yapamaz.




DI Kutusu nedir?




BEHRINGER DI100 Tek Kanal Aktif DI-Box






Doğrudan giriş kutusu (giriş, enjeksiyon, yerleştirme, seçiminizi yapın), enstrümanları arabiriminizdeki veya mikserinizdeki ön yükselticilere takmanıza izin veren bir donanım parçasıdır.

Kutu, enstrümanlarınız için bir ¼” jak girişi, ön amplifikatörünüze bağlanmak için bir XLR çıkışı ve giriş sinyalini bir amplifikatöre iletmenizi sağlayan başka bir jak içerir. Ayrıca, zemin uğultusunu ortadan kaldırmak için kullanılan bir zemin kaldırma anahtarına sahip olmaları da yaygındır.

Konektör eşleştirmesinin yanı sıra, bir DI kutusu kullanmanın üç ana nedeni vardır. Birincisi, dengesiz bir sinyali dengeli olana dönüştürmektir. Dengeli bir sinyal bir pozitif, bir negatif ve bir toprak yolu içerir.

Dengesiz yalnızca bir pozitif ve bir toprak yolu içerir. Bunların hepsi size biraz sıkıcı gelebilir, bu yüzden dengesiz sinyallerin gürültü girişimine ve zayıflamaya daha duyarlı olduğunu hatırlamaya çalışın.

Kutunun ikinci amacı, yüksek empedanslı bir sinyali düşük empedanslı bir sinyale dönüştürmektir. Empedans, alternatif akımın akışına karşı dirençtir. Empedansı tanımlamanın basitleştirilmiş bir yolu, bir hortumdan akan su analojisini kullanmaktır.

Hortumu sıkıca sıkarsanız, su akmakta zorlanır, bu yüksek empedans sinyali olur. Tutuşunuzu bırakırsanız su daha özgürce akacaktır, bu düşük empedans sinyali olacaktır.

Kutunun üçüncü yaygın kullanımı, yerden kaldırma özelliğinin kullanımını içerir. Seste, bir sinyal için çok fazla toprak yolu olduğunda, rahatsız edici bir vızıltı sesi yaratır, bu nedenle dahili izolasyon transformatörünün kullanımıyla bir DI kutusu bu sorunu sizin için çözer.




Farklı DI Kutuları Türleri

İki farklı tipte DI kutusu vardır. Aynı işi yaparlar, ancak aralarındaki fark devrelerindedir.




Aktif DI Kutusu

Aktif bir DI kutusu bir preamplifikatör içerir ve bir güç kaynağına ihtiyaç duyduğu için bunun aktif olduğunu anlayabilirsiniz. Dahili pil, harici güç kaynağı veya 48 voltluk fantom güç, kutuya bağlı olarak mevcut olabilecek seçeneklerdir.

Hatırlamak istediğiniz genel kural, pasif enstrümanların aktif bir DI gerektirmesidir. Örneğin, bir Fender Stratocaster ile bir DI kullanmak isterseniz, aktif DI'nize ulaşırsınız.




Pasif DI Kutusu

Pasifler ise sadece bir ses dönüştürücüsüdür ve çalışmak için güç gerektirmez. Tersine, hatırlamak istediğiniz şey, aktif enstrümanların pasif bir DI gerektirdiğidir. Örneğin, klasik Roland Juno-106 gibi bir klavye, pasif bir DI için daha uygun olacaktır.




Bir DI Kutusunun Maliyeti Ne Kadardır?

DI kutuları ile fiyatlar düşükten yükseğe değişir, ancak makul fiyatlı endüstri standartlarının ev stüdyoları ve canlı performanslar için fazlasıyla yeterli olduğunu göreceksiniz.

Behringer'in Ultra-DI DI400 P-1'i kurnazca inşa edilmiştir, ancak 20 dolardan cips kadar ucuzdur.




Çözüm

Mikserler ve DI kutuları çok farklı amaçlara hizmet eder, ancak bazı mikserlerde (ve ses arabirimlerinde) yerleşik bir DI bulunabilir.

Tüm gruplar gibi müzik kaydetmek istiyorsanız veya belki vokalleri de kaydedebilmek istiyorsanız, o zaman bir Mixer gitmenin yolu olacaktır, bunun gösterilerinizi karıştırmak için canlı olarak kullanılabileceğinden bahsetmeye gerek yok. .

DI kutuları, elektro gitarların, basların ve diğer Yüksek empedanslı enstrümanların sinyalini iyileştirmek için tasarlanmıştır; bu nedenle, en iyi elektro gitar tonunu elde etmek istiyorsanız, bir DI kutusu iyi bir fikir olabilir.

Aynı şey, elektro gitar/bas'ı doğrudan DAW'ınıza kaydetmek için de geçerlidir, çünkü onu DI kutusuna bağlayabilir ve ardından en iyi sonuçlar için DI kutusundan doğrudan ses arabirimine gidebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.