x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Yukarı
Piyano tuşları neden oldukları gibi düzenlenmiş?
20.04.2024

Piyano tuşları neden oldukları gibi düzenlenmiş?

Hiç bir piyanoya bakıp kendi kendinize şunu merak ettiniz mi: “Neden bu tuşların bazıları beyaz, diğerleri siyah? Buna kim karar vermeli?” …Bir piyanonun tuşlarının düzeni ilk bakışta rastgele görünse de aslında onları bu şekilde sıralamanın bir takım pratik nedenleri vardır.


Piyano tuşları, piyanistin notaları, gamları ve (müzikal) tuşları daha hızlı tanımlamasına yardımcı olan, beyaz ve siyah tuşların tekrar eden desenleriyle düzenlenmiştir. 88 tuş, her biri iki farklı beyaz ve siyah tuş kümesine ayrılmış 12 nota içeren 7 oktava bölünmüştür. Klavyeyi bu şekilde bölmek, piyanoyu görselleştirirken çok yardımcı olur; konu çalmaya geldiğinde sahip olunması gereken çok yararlı bir beceri!




Notları bulmayı kolaylaştırır




Şekil, boyut ve aralık bakımından tamamen aynı olan tamamen beyaz tuşlardan oluşan bir klavye hayal edin. Sizden klavyenin ortasında bir yerde bir C# tanımlamanızı isteseydik, bunu gerçekten yapmanın tek yolu aşağıdan yukarıya doğru saymak olurdu.

Bu oldukça zaman alabilir. İki siyah tuştan oluşan bir gruba, tamamı 7 beyaz tuşla birleştirilmiş 3 siyah tuştan oluşan bir gruba sahip olmak, 88 tuşlu klavyeyi yalnızca birkaç yinelenen desene bölerek belirli notaları bulmanıza yardımcı olur. Görsel olarak bu, piyanistlere çok yardımcı olur ve bazılarının tuşların arasında görünüşte bu kadar hızlı ve zahmetsizce dolaşabilmesinin ana nedenidir.




Düzen birden çok kez tekrarlanıyor






Piyanonun 12 notalı yedi oktavı içinde, klavyede yolumuzu bulmamıza yardımcı olacak daha basit desenler tanımlanabilir.

Gözümüze çarpan ilk model, biri 3 siyah ve 4 beyaz, diğeri 2 siyah ve 4 beyaz olmak üzere iki ayrı siyah ve beyaz tuş kümesidir. Bu ikili desen daha sonra tüm piyanoda tekrarlanarak klavyeyi görsel ve zihinsel olarak büyük ölçüde basitleştirir (6 notadan oluşan 2 seti ezberlemek, 88 notadan oluşan bir seti ezberlemekten çok daha kolaydır!)



Klavyedeki Ölçekler ve Aralıklar

Klavyenin düzeni aynı zamanda ölçekler ve aralıklar arasındaki kalıpları tanımlamamıza da yardımcı olabilir. Tüm enstrümanlar belirli bir tuş (çalınması en kolay) lehine inşa edilmiştir ve piyano için bu tuş C majördür.

Herhangi bir C'den başlayarak tüm beyaz tuşları çalmak size C majör diyatonik ölçeği verecektir. Yalnızca beyaz tuşları çalmak ve C dışında bir notayla başlamak size Do majör'ün çeşitli modlarını verecektir (Dorian, Phrygian, Lydian, Mixolydian, Aeolian, Locrian).

C majörden başlayıp Beşinci Daire etrafında ilerleyerek, C-Gb'den anahtar imzasına bir siyah anahtar ekleyebilir ve ardından B'den C'ye bir tane çıkarabiliriz. Piyanodaki her (müzikal) tuş kendine özgü bir anahtar içerir. Notların yerlerini ezberlemeyi çok daha kolay hale getiren tanımlanabilir beyaz ve siyah tuş deseni.



Doğal, Keskin ve düz tuşlar

Siyah ve beyaz tuşlara sahip olmak aynı zamanda notaları tanımlama ve dikte etme konusunda bize işitsel olarak da yardımcı olabilir; beyaz tuşlar "doğaldır" ve siyah tuşlar, referans aldığınız notanın yarım nota olup olmadığına bağlı olarak "keskin" veya "düz"dür. ilgili beyaz tuştan yukarı veya aşağı adım atın.

Örneğin, "F#" notası aynı zamanda "Gb" olarak da adlandırılabilir - keskin "F'nin üstünde" anlamına gelir veya düz "G'nin altında" anlamına gelir - her iki durumda da aynı notadır.


Mevcut tuş düzeninin sorunları ve faydaları

Bugün tanıdığımız klavye, beyaz tuşların çalınmasının siyah tuşlara göre daha kolay olduğu fikrini kabul ederek C majör lehine oluşturulmuştur. Do majör hariç, her majör notanın öğrenilmesi gereken kendine özgü akor şekilleri ve parmakları vardır.

Oysa gitar gibi bir enstrümanda, elinizi belirli sayıda perdede yukarı veya aşağı hareket ettirerek farklı bir tondaki gamı öğrenmek çok daha kolaydır. Ancak gitarın aksine, farklı oktavlar için farklı el şekillerine sahip değilsiniz; eğer bir oktavın şekillerini biliyorsanız, onları her oktavda da bilirsiniz.



Çözüm

Klavyedeki 88 tuşu daha küçük, daha kolay ezberlenebilir kalıplara bölmek, bize piyanoda müzik çalma yeteneğini kazandıran şeydir.

O olmasaydı, beynimiz en basit melodileri bile çalmak için inanılmaz derecede sıkı çalışmak zorunda kalacaktı. Siyah ve beyaz tuşların bu şekilde düzenlenmesi, beynimizin piyanoyu basitleştirmesini sağlayarak müziğin daha karmaşık yönlerine (dinamik, ritim/his, vb.) odaklanmak için yer açar.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.