x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Yukarı
Ses Kartı Ne İşe Yarar ?
20.12.2021

Ses Kartı Ne İşe Yarar ?

Ses Kartları, her küçük ve hatta büyük müzik stüdyosunun temel bir bileşenidir, ancak “bunlar esas olarak ses kaydı için kullanılır” mı?

Evet, ama aynı zamanda pek çok ek faydaları da var ve kulaklıklarınızın yanı sıra hoparlörlerin ses kalitesini iyileştirebilir (ancak çok az ve zar zor fark edilir).

Bu yazıda, sadece kulaklıktan müzik dinlemek için bir ses kartına ihtiyacınız var mı, müzik prodüksiyonu için bir ses kartına ihtiyacınız varsa ve seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeylerden bahsedeceğiz.

Kulaklıklarınız için bir Ses Kartına mi ihtiyacınız var?


Ses Kartları, bilgisayardan gelen dijital sinyali, kulaklığın sürücüleri tarafından üretilen bir analog ses sinyaline dönüştürür. Dijitalden analoğa dönüştürme ne kadar iyi olursa, genel ses kalitesi de o kadar iyi olur. Genel müzik dinleme için bir ses kartı gerekli değildir, ancak müzik prodüksiyonu için önerilir.


Özellikle müzik prodüksiyonu, miksaj, kayıt vb. ilgilenen herkes için kesinlikle çok daha fazlası var. Ancak yalnızca kulaklıklarınızla müzik dinlemekle ilgileniyorsanız, zaman ve para kaybetmeyin ve yapmayın. PC'nizde yerleşik olarak gelen (ses kartı) yüksek kaliteli ses üretmek için fazlasıyla yeterli olduğundan bir Ses Kartı satın alın.

Sahip olduğunuz/satın aldığınız kulaklıkların çok yüksek bir empedans seviyesine sahip olmadığından emin olun, aksi takdirde dahili ses kartı onları düzgün şekilde çalıştıramaz.

Bir ses kartının neden daha iyi bir genel kalitede ses üretebileceğini daha iyi anlamak için, nasıl çalıştığına hızlıca bir göz atalım:




Ses Kartı ne işe yarar?


Bir Ses Kartı, herhangi bir kayıt cihazından gelen analog sinyali almak, bilgisayar tarafından kaydedilebilecek bir dijital sinyale dönüştürmek ve herhangi bir dijital veriyi tekrar bir analog sinyale dönüştürerek bilgisayarda oynatmak için tasarlanmıştır.

Buna analogdan dijitale ve dijitalden analoğa dönüştürme denir.

Bir Ses Kartının yaptığı şey, esasen budur ve teknik olarak bir ses arabirimi olduğu için PC'nizin yerleşik ses kartı bile bunu yapar.

Elbette, özel ses kartları daha fazla özelliğe sahiptir ve hem ses kaydederken hem de yeniden üretirken genel olarak daha iyi ses kalitesi üretir.




Bilgisayarınızın yerleşik ses kartı ile özel bir Ses Arayüzü arasındaki fark

Özel bir ses arabirimi ve yerleşik bir ses kartı temelde aynı şeyi yapsa da (A/D ve D/A dönüştürme), bir bilgisayarın ses kartı, MIDI I/O, Phantom Power, Optical kadar çok sayıda giriş ve çıkışa sahip değildir. Genel giriş sayısını genişletmek için girişler, S/PDIF, daha yüksek kaliteli ön yükselteçler, çok daha düşük gecikme seviyelerini yönetebilen özel ses sürücüleri, daha iyi A/D ve D/A dönüşümü vb.

Birkaç on yıl önce, yerleşik ses kartları, bugün olduğu kadar aynı kalitede ses üretme konusunda hiçbir yerde iyi değildi, ancak modern yerleşik ses kartları artık o kadar yetenekli ki, artık farkı anlayamazsınız.




Ancak, özel bir Ses Arayüzü ayrıca:

Daha iyi dönüştürücülere sahip
Daha Yüksek Empedanslı Kulaklıklar Kullanabilir
Daha az gürültü sağlar
Bu ifadelerin her birine hızlıca bir göz atalım:



Özel bir Ses Arayüzü Daha İyi Dönüştürücülere Sahiptir

Bir Ses Arayüzünün tek amacı, mümkün olan en yüksek doğruluk ve kalite ile sesi kaydetmek ve yeniden üretmektir; bu nedenle, en yüksek ses kalitesine ihtiyaç duyduğunuz yer burası olduğundan, müzik üretmek için kullanılırlar.

Bu, yalnızca herhangi bir gürültü oluşturmadan kayıt ekipmanının sinyalini hat seviyesine yükseltebilen bir Ses Arayüzünün ön amplifikatörleri ile değil, aynı zamanda bulunanlardan daha yetenekli dönüştürücüler (A/D ve D/A dönüştürme) aracılığıyla da sağlanır. 


Yüksek empedanslı kulaklıkları çalıştırabilir

Sennheiser HD650 gibi bazı kulaklıkları sürmek gerçekten zordur ve onlara yeterli gücü sağlayabilecek harici bir amplifikatör gerektirir. PC ses kartları, tıpkı akıllı telefonunuz gibi, bu tür kulaklıkları düzgün şekilde çalıştıramazken, çoğu ses arabirimi bu tür kulaklıkları çalıştırabilir.

Bununla birlikte, çoğu kapalı arka kulaklık genellikle düşük empedanslıdır ve hemen hemen her cihaz tarafından çalıştırılabilir.




Gerekli güce sahip olmadan Yüksek empedanslı kulaklıkları kullanmaya çalışırsanız ne olur?

Genel olarak, fark edeceğiniz şey, ses seviyesi eksikliğidir ve tam patlamada bile sesi yalnızca çok sessizce duyabilirsiniz. Ek olarak, genel ses kalitesi biraz düşebilir ve daha fazla gürültü ortaya çıkabilir.




Daha az gürültü sağlar

Bu giderek daha az yaygın hale gelirken, bilgisayarınızın ses kartı, aynı sistemin parçası olduğu için özel bir ses arabirimine göre statik/beyaz gürültü gibi biraz daha fazla gürültü üretebilir ve bilgisayarınızın içinde olan herhangi bir şey buna neden olabilir. 
Şimdi, makale boyunca bundan birkaç kez bahsetmiş olsak da, kendinize sormanız gereken çok önemli bir soru var:




Mix mi yapıyorsun yoksa sadece Müzik mi dinliyorsun?

Müzik üretmek, mikslemek ve hatta ana ses üretmek istiyorsanız, ihtiyaçlarınız yalnızca boş zamanlarınızda müzik dinlemekten çok farklı olacaktır ve bu amaçlar için gereken ekipman da çok farklı olacaktır.

Daha önce de belirttiğim gibi, müzik prodüksiyonu genellikle, nihai ürünün olabildiğince iyi ses çıkarması için sesi hiçbir şekilde değiştirmeden hem kaydedebilen hem de yeniden üretebilen kaliteli ekipman gerektirir.

Buna ek olarak, müzik üretimi daha fazla ekipmanın bir şekilde bilgisayara bağlanmasını gerektirir ve bu genellikle ses arabirimi aracılığıyla yapılır; mikrofonlar ve diğer enstrümanlar gibi.

Sadece kulaklıklarınızla müzik dinlemek istiyorsanız ve hiç ses kaydetmeyi düşünmüyorsanız, Ses Arayüzü almakla uğraşmayın, sesteki farkı anlayamayacağınız için bunun bir anlamı yok. kalite, günümüzde yerleşik ses kartlarının ne kadar iyi performans gösterdiğinden kaynaklanmaktadır.




Özel bir Ses Kartı Kulaklık Sesini İyileştirir mi?

Özel bir ses arabirimi, özellikle bilgisayarınızın ses kartı tarafından düzgün şekilde çalıştırılamayan yüksek empedanslı kulaklıklarsa, kulaklık sesinizi iyileştirebilir. Bu, bir ses arabiriminin veya özel bir amplifikatörün, kulaklıklarınızın ulaşabileceği ses düzeyinin yanı sıra ses kalitesini de iyileştireceği yerdir.

Bunun dışında, ses kartları çok iyi hale geldiğinden, bir ses arabiriminin A/D ve D/A dönüşümünün bir ses kartından daha iyi olduğu düşünülse bile, eğer varsa, dijital verileri, farkı anlayamayacağınız bir analog sinyale dönüştürürken çok fazla bir kalite iyileştirmesi olmayacaktır.




Açık ve Kapalı Arka Kulaklıklar

Arkası kapalı kulaklıkların arka kısmı tamamen kapatılmıştır ve bu, sesin yalnızca gerçekten kulaklarınıza ulaşabileceği yerden çıkmasına izin verir. Bunun anlamı, sizi dış seslerden çok daha fazla izole edecekleridir.

Öte yandan, arkası açık kulaklıkların arkası açık, bu da sürücünün dış kısımla doğrudan temas halinde olacağı ve normalde yalnızca bir ızgara ile kaplandığı ve havanın kulaklıklardan ve hoparlörlerden geçmesine izin verdiği anlamına geliyor.

Tamamen sessiz bir yerde olduğunuz sürece, arkası açık kulaklıklar müzik miksajı yapmak ve müzik dinlemek için daha uygunken, arkası kapalı kulaklıklar, sizi müzikten yalıttıkları için kayıt yapmak ve genel olarak müzik dinlemek için daha uygundur. 

Şimdi, arkası açık kulaklıklar genellikle yüksek empedanslı kulaklıklardır, yani onları düzgün bir şekilde sürmek için çok daha fazla güç gerekir, neden böyle olduğunu sormayın, ancak kapalı kulaklıklardan daha yüksek empedanslı çok daha fazla açık arka kulaklık gördük arka olanlar ve ya bir ses arabirimi ya da özel bir kulaklık amfisi gereklidir, ancak çok daha iyi ses verme eğilimindedirler.


Kısacası; Arkası açık kulaklıklar sizi dış dünyadan izole etmez, ancak genellikle daha yüksek empedanslı kulaklıklar olmalarına ve özel bir amfi veya özel bir ses arabirimi gerektirmelerine rağmen, genellikle daha iyi ses verir ve arkası kapalı olanlardan daha iyi bir mekansal temsil sağlar.


Yalnızca müzik dinlemekle ilgileniyorsanız, Audio-Technica ATH-M40X gibi arkası kapalı kulaklıkları tavsiye ederiz.

Miksaj için ise, sessiz bir ortamda yaptığınız sürece, Sennheiser HD650 gibi arkası açık kulaklıkları tavsiye ederiz.



Miksaj için Stüdyo Monitörlerini Düşünün

Kulaklıklar, parçalardaki tıklamaları ve patlamaları tespit etmenize yardımcı olmada çok daha iyi olduklarından veya gerçekten belirli bir sese odaklanmanız ve biraz değiştirmeniz gerektiğinde, miksaj sırasında hayati bir rol oynar, ancak mümkünse, yapmanız gerekir' Yalnızca miksaj için kulaklık kullanın ve bir dizi stüdyo monitörüne yatırım yapmayı düşünün.

Bunun nedeni, kulaklıklarla yalnızca bir kulakta sağ kanalı, diğerinde sol kanalı duymanızdır. Esasen, ikisi arasında, size hoparlörlerde miksaj yaptığınızdan tamamen farklı bir stereo hissi sağlayan bir "crosstalk" yoktur.

Buna ek olarak, hoparlörler de daha düz ses çıkarma eğilimindedir, bu da müziği karıştırmaya ve üretmeye çalışırken çok önemlidir.

Tabii ki, hoparlörlerin amaçlandığı gibi çalışması için odanıza biraz akustik olarak da bakmanız gerekir, ki bunu kesinlikle yapamıyorsanız, o zaman bu özel durumda kulaklıkların nasıl daha iyi olabileceğini görebiliriz.



Çözüm

Kulaklıkla müzik dinlemek için kesinlikle özel bir ses arabirimine ihtiyacınız yok, ancak müzik miksajı ve üretimi için bu başka bir hikaye.

Bir seferde yalnızca bir parça kaydetmeniz gerekiyorsa, yalnızca bir USB mikrofon kullanarak ve kulaklıkları mikrofonun üzerindeki kulaklık çıkışına bağlayarak kurtulabilirsiniz, ancak biraz daha büyük bir kuruluma ihtiyacınız varsa, o zaman bir Ses kartı kesinlikle gereklidir.

Yüksek empedanslı kulaklıklar bilgisayarınızın yerleşik ses kartı tarafından düzgün şekilde çalıştırılamayabilir, çünkü empedans hakkında bahsettiğimizi de dikkate alın. Bu nedenle, ya amfi/ses arabirimi olmadan düzgün çalışabilen kulaklıklar satın alın ya da özel bir çözüm satın alın.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.