Çoğumuz Ses Kartının ne olduğunu biliyoruz veya en azından gerçekte nasıl çalıştığına dair ufak bir fikrimiz var, ancak DI kutusu nedir ve hangisini seçmelisiniz?
Bu yazıda bunların ne olduğunu, ne için tasarlandıklarını ve ne zaman birini veya diğerini almanız gerektiğini ele alacağız.
Ses Kartı Nedir?
Ses kartı, bilgisayarınıza ses girişi ve çıkışı sağlamak için kullanılan önemli bir donanım parçasıdır. Dijital ses alanına böyle bir giriş ve çıkış kapısı, DAW'nize müzik kaydetmenize ve buradan çıkan müziği izlemenize olanak tanır.
Mikrofonlar, monitörler ve kulaklıklarla birlikte ses kartı, ses cephaneliğinizdeki önemli bir silahtır. Bilgisayarınıza bağlamanın en yaygın yolu USB kablosudur ancak Firewire ve PCI dahil olmak üzere çeşitli yöntemler mevcuttur.
Ses kartları yetenek açısından büyük farklılıklar gösterse de çoğunda bulacağınız birkaç ortak nokta vardır.
Tanışacağınız ilk özellik giriş jakları olacaktır. Bunlar TRS ve XLR bağlantılarının bir karışımı olabilir, ancak hem TRS hem de XLR konektörleriyle uyumlu kombo jaklar görmek giderek daha yaygın hale geliyor.
Bunlar, mikrofon (XLR) ve hat seviyesi (TRS) kaynaklarını arayüze takmanıza olanak tanır. Bazıları ayrıca enstrümanları DI adı verilen bir tür giriş aracılığıyla bağlama özelliğine de sahiptir (bununla ilgili daha fazla ayrıntıya biraz sonra gireceğiz).
Dikkat edilmesi gereken bir sonraki özelliğe 48 volt fantom gücü denir. Kullandığınız mikrofon bir yoğunlaştırıcı ise, mikrofonun içindeki devrelerin çalışması için bu harici güce ihtiyacınız olacaktır.
Bir düğmeye basit bir basışla, kondansatörünüz artık bir süsten zenginliğe dönüşüyor.
Karşılaşacağınız bir sonraki dahili özellik ön amplifikatörlerdir. Mikrofonlar son derece düşük bir sinyal verdiğinden, dahili bir amplifikatör kullanılarak bu sinyalin güçlendirilmesi gerekir.
Ses Kartının ön kısmında bulunan ve pot adı verilen döner düğmeleri kullanarak preamp üzerindeki kazancı (sinyal gücünü) ayarlayabileceksiniz.
Potu saat yönünde ne kadar çok döndürürseniz sinyaliniz o kadar güçlü olur ve güçlü bir sinyal isteseniz de çok fazla kazanç distorsiyona neden olur.
Ses arayüzünün bir diğer önemli parçası da A/D ve D/A dönüştürücüleridir. Girişleriniz takıldıktan ve kazanç ayarlamaları yapıldıktan sonra ses, analogdan dijitale (A/D) dönüştürücü aracılığıyla ikiliye dönüştürülür.
Bu ikili veriler daha sonra DAW'ınıza girer ve kaydedilir ve isteğinize göre işlenmeye hazırdır. Dijital-analog (D/A) dönüştürücü ise A/D dönüştürücünün tam tersini yapar.
Bu 1'leri ve 0'ları tekrar analog sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller daha sonra arayüzün bahsedeceğimiz son özelliği boyunca seyahat eder.
Son fakat en az değil, çıkış jakları. Bunlar genellikle arayüzünüzün arkasında bulunan TRS jaklarıdır. Monitörler ve kulaklıklar, sesinizi göndereceğiniz en yaygın ekipman parçalarıdır.
Sesleriniz akustik alana geri dönecek ve zevkinize göre mikslemeniz için hazır olacak.
Ses Kartının Maliyeti Ne Kadardır?
Ses kartları, en prestijli profesyonel stüdyolardan en düşük bütçeli yatak odası stüdyolarına kadar her yerde bulunabilir ve bu nedenle fiyatlar büyük ölçüde farklılık gösterir. Ancak korkmayın, bütçenizi sarsmayacak birçok seçenek mevcut.
Behringer U-Phoria UM2, mikrofon/hat seviyesi girişi ve enstrüman girişi ile birlikte gelir. Sadece 45 dolarlık bir pazarlık, ancak uygun maliyetli Alman mühendisliği sayesinde ön amplifikatörün sesi hiç de ucuz değil.
Daha fazla girdiye ihtiyacınız varsa Japon ezici gücü Roland'ın Rubix44'ü sizin için bir seçim olabilir. 4 kombo giriş artı dahili kompresör/sınırlayıcıyla bu küçük güzellik, komşularınızın nefret ettiği garajdaki doğaçlama seanslarını kaydetmek için mükemmel olacaktır. Bu size 300 dolar geri getirecek.
Belki sonunda bir proje stüdyosu kurmayı başardınız. Focusrite 18i20 ile kendinize biraz İngiliz kalitesi ısmarlayın. 8 kombo giriş, 10 çıkış, 4 dijital giriş bağlantısı ve dahili bir talkback mikrofonu içerir.
Bu güçlü ürün, kayıt oturumlarınızda yaratıcı enerjinin akmasına yardımcı olacaktır. Bunlardan birinin hasarı 500 dolar.
Bunların hepsi, hevesli ses tutkunlarını fazlasıyla tatmin edecek uygun fiyatlı arayüzlerdir, ancak fiyat yelpazesinin diğer ucundaki en az bir modelden bahsetmeyi hak ediyor.
RME Madiface XT'nin maliyeti 2650 dolardır ve 196 giriş ve 198 ses çıkışını işleme kapasitesine sahiptir. Belki bir sanatçının hoşgörülü prog-rock başyapıtını kaydediyorsanız, bunu gelecekte aklınızda bulundurun. Neyse ki değil.
DI Box nedir?
Doğrudan giriş kutusu (giriş, enjeksiyon, yerleştirme, seçiminizi yapın), enstrümanları arayüzünüzdeki veya mikserinizdeki ön yükselticilere takmanıza olanak tanıyan bir donanım parçasıdır.
Kutuda enstrümanlarınız için bir ¼” jak girişi, ön amplifikatörünüze bağlanmak için bir XLR çıkışı ve giriş sinyalini bir amplifikatöre aktarmanıza olanak tanıyan başka bir jak bulunur. Zemin uğultusunu ortadan kaldırmak için kullanılan bir zemin kaldırma anahtarına sahip olmaları da yaygındır.
Konektör eşleşmesinin yanı sıra DI kutusu kullanmanın üç ana nedeni vardır. Birincisi dengesiz bir sinyali dengeli bir sinyale dönüştürmektir. Dengeli bir sinyal pozitif, negatif ve toprak yolu içerir.
Dengesiz yalnızca pozitif ve temel bir yol içerir. Bunların hepsi size biraz sıkıcı gelebilir, bu nedenle dengesiz sinyallerin gürültü girişimine ve zayıflamaya karşı daha duyarlı olduğunu hatırlamaya çalışın.
Kutunun ikinci amacı, yüksek empedanslı bir sinyali düşük empedanslı bir sinyale dönüştürmektir. Empedans alternatif akımın akışına karşı dirençtir. Empedansı tanımlamanın basitleştirilmiş bir yolu, bir hortumdan akan su benzetmesini kullanmak olabilir.
Hortumu sıkıca sıkarsanız su akmaya zorlanır, bu yüksek empedanslı bir sinyal olur. Elinizi serbest bırakırsanız su daha serbestçe akacaktır, bu düşük empedanslı bir sinyal olacaktır.
Kutunun üçüncü yaygın kullanımı yerden kaldırma özelliğinin kullanımını içerir. Seste, bir sinyal için çok fazla toprak yolu mevcut olduğunda, rahatsız edici bir uğultu sesi oluşur; bu nedenle, dahili izolasyon transformatörünün kullanılmasıyla bir DI kutusu bu sorunu sizin için çözer.
Farklı DI Box Türleri
İki farklı tipte DI kutusu vardır. Aynı işi yapıyorlar, aralarındaki fark devrelerinde yatıyor.
Aktif DI Box
Aktif bir DI kutusu bir ön amplifikatör içerir ve bir güç kaynağına ihtiyaç duyduğu için bunun aktif olduğunu söyleyebileceksiniz. Dahili batarya, harici güç kaynağı veya 48 volt fantom gücü, kutuya bağlı olarak mevcut olabilecek seçeneklerdir.
Hatırlamak istediğiniz genel kural, pasif enstrümanların aktif bir DI gerektirmesidir. Örneğin, Fender Stratocaster ile bir DI kullanmak istiyorsanız aktif DI'nıza ulaşırsınız.
Pasif DI Kutusu
Pasifler ise sadece bir ses transformatörüdür ve çalışması için herhangi bir güce ihtiyaç duymazlar. Tersine, hatırlamak istediğiniz şey aktif araçların pasif bir DI gerektirmesidir. Örneğin, klasik Roland Juno-106 gibi bir klavye, pasif bir DI için daha uygun olacaktır.
Bir DI Kutusunun Maliyeti Ne Kadardır?
DI kutularında fiyatlar düşükten yükseğe değişir, ancak makul fiyatlı endüstri standartlarının ev stüdyoları ve canlı performanslar için fazlasıyla yeterli olduğunu göreceksiniz.
Behringer'ın Ultra-DI DI400 P-1'i ustalıkla yapılmış ancak 20 dolarlık çipler kadar ucuz.
Aktif BSS AR133 size yalnızca 195 $ geri verecektir, ancak sinyalinizi ucuzlatmaktan başka her şeyi yapar.
Ve elbette, unutmadan, DI dünyasının Radyal Mühendisliği uzmanları pasif RADIAL JDI'larını 200 $ karşılığında sunuyorlar.
Ses Kartlı bir DI Box' a mı ihtiyacınız var?
Bahsedildiği gibi, birçok ses arabirimi DI girişleriyle birlikte gelir; sorun genellikle bunlardan sınırlı sayıda olmasıdır; bu nedenle, girişlerinizden daha fazla DI sinyaline sahip olmayı düşünüyorsanız, bağımsız bir kutuya yatırım yapmanız gerekecektir.
Birini seçmenin bir başka nedeni de, arayüzlerdeki yerleşik DI girişlerinin çoğunun, eşdeğer fiyat aralığındaki bağımsız kutularla karşılaştırıldığında kalite açısından sıfırdan düşük olmasıdır.
Bir DI Box' a ne zaman ihtiyacınız olur?
DI'nin bir aksesuar değil, bir zorunluluk olduğunu keşfedeceğiniz çok sayıda durumla karşılaşacaksınız.
Belki mikrofon kanaması, faz iptalleri olan hayalet tehdidin çirkin yüzünü göstermesine neden oluyordur. DI kurtarmaya.
Uzun dengesiz kablolar sinyallerin zayıflamasına yatkın olduğundan, bu sinyalleri dengeli sinyallere dönüştürmek sizin yararınıza olacaktır.
Çoğu kutuda bulunan yerden kaldırma özelliği, bu sorunun ortaya çıkması durumunda tam bir hayat kurtarıcı olacaktır (ve olacaktır!).
Canlı bir ortamda bir DI kutusunun genellikle gözden kaçan kolaylık faktörü de vardır. Diyelim ki, yerel aşırı fiyatlı ve yetersiz personel barınızda grupların savaşında çalıyorsunuz.
Kendinizi küçük bir sahnede performans sergilerken buluyorsunuz ve akustik gitarınız, 1000 $'lık Neumann yoğunlaştırıcı mikrofonunuzla çalındığında sanki yüksek göklerden oyulmuş gibi ses çıkarsa da, aşırı hevesli bir basçının onu devirmesi ve onu devirmesi riskini gerçekten almak istiyor musunuz? o küçük mikrofon ipoteğini parçalara mı ayıracaksın? DI Box' ın devreye girdiği yer burasıdır.