x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Yukarı
Stüdyo Monitörleri Müzik yapmak İçin Neden Önemlidir?
18.02.2022

Stüdyo Monitörleri Müzik yapmak İçin Neden Önemlidir?

Pek çok insan stüdyo monitörlerinin sadece bir pazarlama hilesi olduğunu ve herhangi bir Hi-Fi sisteminde, hatta PA hoparlörlerinde müzik üretebileceğinizi düşünüyor. Tabii ki, bunun tersi de doğrudur, monitör başına 2k harcamazsanız mikslerinizin berbat olacağı söylenir.

Bu yazıda, stüdyo monitörlerinin neden son derece önemli olduğunu düşündüğümüzü, bunları çalıştırmak için herhangi bir ek ekipmana ihtiyacınız olup olmadığını, kaliteli sonuçlar elde etmek için ne kadar harcamanız gerektiğini ve bunları ev stüdyonuzda nasıl düzgün bir şekilde konumlandıracağınızı ele alacağız. 



Stüdyo Monitörleri nedir?

Stüdyo monitörleri, kayıt stüdyoları, film yapımı, televizyon stüdyoları, radyo stüdyoları ve proje veya ev stüdyoları gibi doğru ses üretiminin çok önemli olduğu ve “kritik dinleme” için kullanıldığı profesyonel ses üretimi uygulamaları için özel olarak tasarlanmış hoparlörlerdir.

Genel olarak, stüdyo monitörleri, sesleri daha iyi hale getirmek için ekstra EQ kesme veya belirli frekansları artırmanın olmadığı durumlarda, mümkün olduğunca düz ses verecek veya düz bir frekans yanıtına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır; karışımda neler olup bittiğini duyabilmeniz gerekir.


Stüdyo monitörleri aynı zamanda Yakın alan veya Yakın alan hoparlörleridir; bu, dinleyiciye yakın bir yerde bir stant veya masa üzerinde oturacak kadar küçük oldukları anlamına gelir, duvarlardan ve tavanlardan yansıtmak yerine böylece dinleyicinin duyduğu sesin çoğu doğrudan hoparlörlerden gelir. 

Kısacası; Stüdyo monitörleri, sesi renklendirmek veya daha iyi ses çıkarmak için hiçbir frekansın artırılmadığı veya azaltılmadığı, doğru ses üretimi göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır, bu nedenle genellikle "düz" olarak adlandırılırlar müzik prodüksiyonu, film yapımı vb.bu nedenle kullanılırlar. 



Stüdyo monitörleri müzik prodüksiyonu için neden önemli ve gerekli?

Stüdyo monitörleri, belirgin bir ses renklendirmesinin olmadığı düz bir frekans tepkisine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır; böylece yapımcı, miksin nasıl çaldığını ve dengeli bir ses çıkarması için hangi ayarların yapılması gerektiğini doğru bir şekilde duyabilir.

Örneğin, bir Hi-Fi sistemiyle, son ürünün sesini daha iyi hale getirmek veya sesi geliştirmek için bazı frekanslar yükseltilir, ancak müzik üretirken istediğiniz şey bu değildir, çünkü müziği eleştirel olarak dinleyebilmeniz gerekir. 




Düz Frekans Yanıtı sağlarlar








"Düz" ses vermek veya düz bir frekans yanıtına sahip olmak, müziğin "daha iyi", "daha keskin", vb. ses çıkarmak için kesilen veya güçlendirilen belirli bir frekansın olmadığı anlamına gelir; bu, bugün çokça bulabileceğiniz bir şeydir. 

Benim Hi-Fi sistemim de bunu yapıyor ve doğrusunu söylemek gerekirse, kulağa çok daha ilginç ve çekici geliyor ama miksaj için farklı enstrümanların gerçekte nasıl ses çıkardığını temsil etmediğinden miksaj için en iyi sistem değil. ayrıca bazı frekansların çok fazla artırılıp artırılmadığını veya diğer frekanslar tarafından maskelenip maskelenmediğini ayırt edemeyebilirsiniz, bu da miksaj işlemini çok daha zor hale getirir.



Ses kalitesi göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır

Stüdyo Monitörleri esas olarak müzik prodüksiyonu için tasarlandığından, ses kalitesinin normalde bir Hi-Fi veya PA sistemiyle elde ettiğinizden daha iyi olması gerekir (kulağa daha ilginç geldiklerini söylemiyoruz, sadece her küçük nüans ses gelir ve duyulabilir).


Bu, yapımcının miksaj ve mastering yaparken doğru kararları verebilmesi gerektiğinden, düz frekans yanıtına sahip stüdyo monitörleri hakkında daha önce bahsettiğimiz konsepte benzer.




Ses Crossover sağlarlar

Bu, monitörleri kulaklıklarla karşılaştırırken genellikle gözden kaçan bir husustur, çünkü kulaklıklarla yalnızca bir kulakta sağ kanalı ve diğerinde sol kanalı dinleyebilirsiniz. Başka bir deyişle, her kanalı ayrı ayrı dinlersiniz.


Hoparlörlerde ise, hoparlörlerin konumu nedeniyle esas olarak sol hoparlörü sol kulakla ve sağ hoparlörü sağ kulakla dinlemeniz gerekse de, her iki kulağınız da her iki hoparlörden de bilgi alacaktır, Bu, daha iyi ve daha gerçekçi bir stereo hissi için kaydırmayı daha iyi ayarlamanıza ve ayrıca belirli sorunları teşhis etmenize yardımcı olabilir ve ayrıca insanların nasıl müzik dinlediğinin daha gerçekçi bir temsilidir, bu yüzden onu da bu şekilde karıştırmalısınız.





Sesi bozmazlar

Normal hoparlörlerin dezavantajlarından biri, belirli bir ses eşiğini aştıklarında sesi çok az da olsa deforme etmeleridir ve bu, müzik prodüksiyonu, miksajı ve mastering için ideal olmaktan uzaktır.


Şimdi, stüdyo monitörleri kesinlikle gerçekten yüksek seviyelerde müzik üretmek için tasarlanmasalar da, yine, bir şeyin ayarlanması gerekip gerekmediğini ölçmek için eleştirel olarak müzik dinlemek için kullanıldıklarından, genellikle bozulmadan sınırlarına kadar zorlanabilirler. .



Geliştirilmiş Dinamik Aralık

Dinamik aralık, bir cihazın kaldırabileceği en yumuşak ve en gürültülü sinyaller arasındaki farktır, bu durumda ses yoğunluğu (dB olarak ölçülür) ve daha geniş bir dinamik aralığa sahip hoparlörler, daha yüksek ve daha sessiz sesleri daha doğru bir şekilde yeniden üretebilecektir. yine müzik prodüksiyonu için çok önemli olan daha düşük bir dinamik aralık.




Daha İyi Yapı Kalitesi

Bunun stüdyo monitörlerinin en büyük avantajlarından biri olduğunu düşünmesek de, genellikle genel ticari hoparlörlerden biraz daha iyi inşa edilmişlerdir, çünkü her zaman nispeten düşük dinamik aralığa sahip işlenmiş müzik üretmezler (fark arasındaki fark). En gürültülü ve en yumuşak kısımlar), bu da yüksek bir ses artışının izleyebileceği çok sessiz ses sinyalleriyle uğraşmak zorunda oldukları anlamına gelir.

Zamanla bu, bu amaçla yapılmayan hoparlörlere bazı zararlar verebilir. Ama aslında, henüz nikslenmemiş müzikleri yeniden üretmeye daha hazırlar.






Stüdyo Monitörleri Ek Ekipman Gerektiriyor mu?


Focusrite SCARLETT 2i2 GEN3 2 Mikrofon Preamfili Giriş - 2 Çıkış USB Ses Kartı

Genel olarak konuşursak, stüdyo monitörleri, ek bir preamp gerektirmeyen aktif hoparlörler olduklarından, bilgisayar, telefon vb. gibi müzik üretebilen bir cihaz dışında kullanılmak üzere herhangi bir ek ekipman gerektirmez.

Çoğu durumda, her iki hoparlörü de tek bir cihaza bağlayabilmek için 3,5 mm - 2x ¼” Y kablosu almanız gerekir.

Müzik prodüksiyonuyla ilgileniyorsanız, o zaman bir ses kartına yatırım yapmak daha iyi olabilir, çünkü bu, hoparlörleri, gürültüyü en aza indirmede çok daha iyi olan TRS veya XLR gibi dengeli kablolar ve ses kalitesi bir ses kartı kullanarak bağlamanıza olanak tanır. Üretebilir ayrıca genellikle bir bilgisayarın ses kartından gelenden daha iyidir ve elbette müzik kaydetmenize de izin verir.




Kaliteli stüdyo monitörleri almak için ne kadar harcamanız gerekiyor?

Tabii ki, burada sınır gökyüzüdür, çünkü çifti değil, sadece bir konuşmacı için yaklaşık 10 bin maliyeti olan stüdyo monitörleri alabilirsiniz ve yatırım yapmanızı tavsiye edeceğimİZ bir şey varsa, o da stüdyo monitörleridir.



Stüdyo monitörleri müzik prodüksiyonunda kulağınızdır ve sorunları tespit etmenize ve düzeltmenize, frekansları dengelemenize ve harika bir ürün oluşturmanıza olanak tanır, bu yüzden bütçenizin büyük bölümünün yüksek kaliteli stüdyo monitörlerine gitmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bununla birlikte, bütçe tarafında (çift için yaklaşık 300 $) gerçekten iyi performans gösteren ve evine ipotek koymak zorunda kalmadan ayağınızı tüm kayıt sahnesine sokmanıza izin veren giderek daha fazla monitör üretiliyor. 


Daha ucuz tarafta, bir çift stüdyo monitörü için yaklaşık 300 dolar harcayacaksınız, daha üst düzey bir şey arıyorsanız, bir çift için yaklaşık 1400 dolar harcamanız gerekebilir.



Almayı önerdiklerimiz şunlar:


Her bütçeye uygun Studio Monitor Önerileri

Yeni başlayanlar veya ara sıra müzik üretmeyi seven meraklılar olarak kabul ettiğimiz çoğu insan için uygun fiyatlı bir şeyle gitmenizi tavsiye ederiz. Sadece iyi konuşmacılar olduklarından ve “Stüdyo Monitörleri” olarak pazarlananlar değil, aslında kulağa çöp gibi geldiklerinden emin olun! 


Bu durumda iki tavsiyemiz var:

Kali LP-6 (Mümkünse bunları alın)
Adam Ses TV5


Bütçeye daha uygun Monitörler:

Tannoy Reveal 502
Tannoy Reveal 802
Tannoy Gold 5
Tannoy Gold 7
Tannoy Gold 8
Behringer K8
KRK Rokit RP8 G4
KRK Rokit Classic 5


İkisini de denedik ve aslında bir çift Kali LP-6 sahibiyiz ve kulağa harika geliyorlar ve bir çifti sadece 300 dolara mal oluyor.


Oyunlarını geliştirmek isteyenler için şunları tavsiye edebiliriz:

Yamaha HS8

Şimdi, yeni monitörlerinizi aldığınızda, onları stüdyonuza nasıl yerleştireceğinizi bulmanın zamanı geldi. Öyleyse, buna hızlıca bir göz atalım!




Studio Monitörleri nasıl konumlandırılır

Studio Monitor yerleşimi, çok önemli olmasına ve dinleme yeteneğinizi geliştiren veya bozan bir şeye rağmen, düşündüğünüzden çok daha basittir.



Doğru yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Hoparlörler, dinleme konumunuzla eşkenar bir üçgen oluşturmalıdır.
Stüdyo monitörlerinizi konumlandırmanın birkaç farklı yolu vardır, ancak en basit ve en etkili olanı, bunları tweeter'ı kulak hizasında ve her biri size dönük olacak şekilde yerleştirmektir.

Esasen, elde edilmesi gerçekten kolay olan dinleme “tatlı noktasında” olmanız gerekir: Her bir hoparlörü, tweeter'lar kafanızla eşkenar bir üçgen oluşturacak şekilde açılandırın; yani, hoparlörler birbirlerinden aynı uzaklıkta olacaklardır. 




Hoparlörlerin arka tarafı duvara çok yakın olmamalıdır.

Monitörlerin arkasından gelen ses, özellikle düşük frekanslar, ileri geri yansıyacak ve monitörlerin doğrudan sesiyle karışacak ve bu da çeşitli faz sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle çoğu üst düzey stüdyo, bu sorunu önlemek için stüdyo monitörlerini doğrudan duvara kurar, ancak çoğu insanın bunu yapmayacağını varsayıyoruz, bu yüzden bir sonraki en iyi çözüm:

Hoparlörler ve duvar arasında maksimum mesafeyi oluşturmanız gerekir, ancak bu elbette odanın boyutuna bağlıdır ve bu yansımaları absorbe etmek için hoparlörlerin arkasına kalın akustik paneller yerleştirmeyi düşünmelisiniz.


Monitörleri en uzun duvara yerleştirin

Bu sinir bozucu yan yansımalardan kaçınmak için, monitörleri en uzun duvar boyunca ve yan duvarlardan arka duvardan farklı bir mesafede konumlandırın.




Sadece kulaklıkla miksleyemez miyim?

Kulaklıkla miksaj yapılabilirken, stüdyo monitörleri ses geçişine izin vererek, gerçek dünyayı çok daha fazla temsil eden her bir kanalı ayrı ayrı dinlemek yerine hem sağ hem de sol kanalları her iki kulakla dinlemenize olanak tanır. Tabii ki, birçok insan kulaklıklarda yüksek kaliteli miksler oluşturabilir ve aslında, tıklama ve patlamaları çok daha kolay duymanıza izin verdiği için kulaklıkların miksaj sürecinde bir yeri vardır. Ancak bu ideal veya önerilen yol değil.

Yine de, kulaklığınızda ürettiğiniz mikslerin kulağa olağanüstü geldiğini düşünüyorsanız, elbette devam edin!



Çözüm

Stüdyo monitörlerinin sadece bir pazarlama hilesi olmadığını ve sizin veya herhangi bir yapımcının bir ses dosyası, miks, vb. ile neler olup bittiğini eleştirel bir şekilde dinlemesine izin veren çok gerçek bir amaca hizmet ettiklerini belirlediğimizi düşünüyoruz. Çünkü sesi renklendirmezler ve mükemmel ses kalitesine sahiptirler.


Profesyonel sonuçlar elde etmek için stüdyo monitörlerine bir servet harcamanıza gerek olmadığı da doğrudur, çünkü zamanla, belirli monitörlerinizin nasıl ses çıkardığını ve mikslerin düzgün bir şekilde çevrilmeleri için üzerlerinde nasıl ses çıkarması gerektiğini öğreneceksiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.