x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Yukarı
Yeni Başlayanlar İçin Ukulele Kılavuzu
27.09.2021

Yeni Başlayanlar İçin Ukulele Kılavuzu




En yaygın dört ukulele boyutu soprano, consert, tenor ve baritondur.






Ukulele boyutları için evrensel bir standart yoktur. Çoğu ukulele yukarıda verilen rakamlara yakın olacaktır, ancak gerçek ölçümler üreticiye bağlı olarak biraz değişebilir.




Ayarlama ve Oynatma

Soprano, konser ve tenor boyutundaki ukulelelerin hepsi aynı şekilde akort edilir: G-C-E-A. Bu, standart ayar olarak bilinir.

Bu üç boyutun ortak akordu, bir soprano ukulele çalmayı öğrenirseniz, bir konser veya tenor da çalabileceğiniz anlamına gelir.​

Bariton ukulelelerin farklı bir ayarı vardır: D-G-B-E. Bu akort diğer boyutlarla müzikal bir ilişkiye sahip olsa da (beş yarım adım daha düşük) hala kendi kategorisinde.

Çoğu ukulele müziği soprano, konser veya tenor boyutunda bir ukulele için yazılmıştır. Bu nedenle, genellikle yeni başlayanlara bu üç boyuttan birini seçmelerini ve bir baritonla başlamaktan kaçınmalarını öneririz.





Ton Farklılıkları

Akustik bir enstrümanın gövdesi büyüdükçe, tonunun daha fazla hacmi, bası ve genel rezonansı olacaktır. Bu nedenle konser ve tenor ukuleleler benzer bir soprano ukulele'den daha büyük ve dolgun ses verme eğilimindedir.

Birçok müzisyen bu büyük bedenlerin daha sıcak, daha dolgun tonunu tercih eder ve daha dolgun seslerinin onlara sopranolardan daha fazla çok yönlülük sağladığını düşünür. Öte yandan, birçok insan soprano ukulelenin geleneksel sesini sever ve parlak, tınlı tonu sevimli bulur.

Burada doğru ya da yanlış yok - bu gerçekten sadece kişisel tercih meselesi.





Oynanabilirlik Farkları

Bazı insanlar konser ve tenor ukulele çalmayı soprano ukulele yapmaktan daha kolay bulur. Bu, somundan eyere olan mesafe olan ölçek uzunluğu ile ilgilidir. Çalarken titreyen tellerin bölümü olarak da düşünebilirsiniz.

Ölçek uzunluğu, klavyedeki perdelerin ne kadar uzakta olduğunu belirler. Perdeler, bir ukulelenin klavyesindeki ince metal çubuklardır








Soprano ukelerin çok kısa bir ölçeği vardır, bu nedenle perdeler birbirine oldukça yakındır. Konser ve tenor ukuleleler daha uzun skalalara sahiptir, bu nedenle perdeler birbirinden daha uzaktadır.

Kısa bir ölçek mutlaka kötü bir şey değildir, ancak klavyede manevra yapmak için daha az yer olduğu anlamına gelir. Elleri büyük veya parmakları kalın olan bazı oyuncular, soprano ukulele çalmayı bir konser veya tenordan biraz daha zor bulabilir.





Fiyat Farkları

Soprano ukuleleler, genellikle ukulele ailesindeki en uygun fiyatlı enstrümanlardır ve bu da onları bir bütçeye sahip müzisyenler için iyi bir seçim haline getirebilir.

Fiyat farkı marka ve modele göre değişecektir, ancak çoğu durumda bir soprano ukulele bir üst bedenden (konser) %10 ila %25 daha ucuz olacaktır.

Piyasada çok sayıda mükemmel soprano ukulele var, ancak kalitesiz ukulelelerin çoğu da soprano olma eğilimindedir. 




Yeni Başlayanlar İçin En İyi Ukulele Boyutu

Yeni başlayan ukulele çalıcıları için tek bir "en iyi" boyut olduğunu düşünmüyoruz - en önemli şey kaliteli bir enstrüman almak ve onu olabildiğince çok çalmak!

Ancak, genellikle insanları bir konser veya tenor boyutuna doğru dürtmeye çalışırız. Bence daha uzun skala nedeniyle çalmaları biraz daha rahat ve birçok insanın daha sıcak, daha zengin konser tonunu veya tenor ukuleleyi tercih ettiğini görüyoruz.

Tabii ki, bir sopranoya başlamanın kesinlikle yanlış bir tarafı yok. Pek çok insan ucuz bir soprano ile ilgili temel bilgileri öğrenir ve ilerledikçe bir konsere veya tenor'a geçer.





Önerilen Başlangıç Seviyeleri

Şu anda piyasada her zamankinden daha fazla harika acemi ukulele var - bu makalede ele alınamayacak kadar çok! Ama işte ilk ukulele'niz için göz önünde bulundurmanız gereken iyi başlangıç modellerinden oluşan hızlı bir seçim.





Neden Farklı Boyutlar Var?

İlk ukuleleler çoğunlukla soprano büyüklüğündeydi. Bu nedenle bazen standart boyut olarak anılır.

Ukulele'nin popülaritesi zamanla arttı ve müzisyenlerin daha büyük, daha dolgun enstrümanlara yönelik taleplerini karşılamak için 1920'lerde konser ve tenor ukulele boyutları tanıtıldı.

Bariton ukulele 1950'lerde ortaya çıktı. Hikayeyi kimin anlattığına bağlı olarak, ya büyük bir ukulele ya da küçük bir gitar olacak şekilde tasarlandı.




Daha Az Yaygın Ukulele Boyutları

Soprano, konser, tenor ve bariton, açık ara en popüler ukulele boyutlarıdır, ancak orada birkaç boyut daha vardır.




Pineapple Ukulele Boyutu


Ananas ukuleleleri, ananas gibi görünen belirgin bir oval gövde şekline sahiptir. Bir soprano ile benzer bir ölçek ve vücut uzunluğuna sahiptirler, ancak bazı üreticiler ayrıca ananas şeklinde konser ve tenor boyutunda ukeler de yaparlar.

Ananas ukulele boyutu, 1928'de Samuel K. Kamaka (Kamaka Ukuleles'ten) tarafından tasarlanmış ve patentlenmiştir.




Sopranino & Sopranissimo Ukulele Boyutları

Bazı üreticiler standart bir sopranodan bile daha küçük olan ukuleleler üretirler. Bu küçük ukeler genellikle sopranino veya sopranissimo olarak sınıflandırılır.

Bu daha küçük boyutlar için standartlaştırılmış ölçümleri tam olarak belirleyemedik, ancak Ohana SK-21 sopranino'nun toplam uzunluğu 19" ve sopranissimo O'Nino ukuleleleri sadece 17" uzunluğundadır - bu normal bir sopranodan 4" daha kısadır.







T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.